Insitu Project

MX02_30090.jpg

 Overview

 

Insitu Project conducts cross-disciplinary site specific projects including architecture, spatial interventions, site and context investigations, spatial planning, social enterprise formation and workshops in rural contexts. Situated at the intersection of design and the social sciences, Insitu Project aims at the enabling and activation of local conditions towards sustainable practices. Insitu Project has operated in many villages in several provinces in China since 2015. A non-profit registered association operating out of the School of Design HK Poly U and Shenzhen U, it is run by its founding partners Peter Hasdell and Kuo Jze Yi, it collaborates with other disciplines, academic institutions, NGOs and community groups.

MCCC01 Chun On Ecological Design Workshop 2020-21

The Integrated Eco Design and Building Experiments Workshop held from August to December 2020 was a research, education workshop and practical building project for the eco-design and collaborative construc- tion of a temporary multi-purpose building in the Chun On Monastery in Yuen Long. The workshop and project was conducted by Insitu Project for MCCC. It explored new possibilities for experimental building in Hong Kong by exploring recycled building and waste materials that are found in the city. The project also intended to foster and develop a holistic and integrated approach involving permaculture, eco design as well as passive and environmentally friendly design principles. The first stage was successfully completed in January 2021 involved 10 Hong Kong participants from very different backgrounds and experiences, working intensively together with a dedicated Insitu team, with like-minded collaborators and builders and a number of waste material donating individuals and companies. Future stages seek to expand on this solid foundation exploring ecological site planning and permaculture planning principles including the integration of water harvesting, composting toilets and other suitable ecological approaches for Chun On.

 

Besides the educational and physical outcomes which are presented in this documentation, this project has established a platform or starting point for this kind of project in Hong Kong. Therefore from our point of view, it has been successful in initiating the following:

 

1. Fostering an urban collectiveness (Building positive change and energy). 2. Learning by doing (Co-learning and Self-learning) 3. Urban upcycling (Fostering ecological awareness) 4. Low-tech ( Enabling skills with low-cost solutions) 5. Value Creation (Generating collective values)

ZS03 Zhou Shan House of Dreams Phase 3 2020

The House of Dreams is a rural development and training facility constructed in Zhou Shan village in Henan, stage one was completed in 2018 with stage 2 completion in August 2020. Zhou Shan village is a former cave village in the loess plateau area and has many derelict caves that remained after people relocated and rebuilt their houses on former farmlands above the caves during the last few decades. These changes to the village settlements diminished both socio-cultural abilities and damaged the patrimony of the area, so restoration and revitalization of these abandoned caves towards shared community benefit was determined through intensive community engagement to be a mutually beneficial endeavor.

YX01 Xinyi Natural School 2020

Xinyi Natural School was instigated by the Lao He Gou Nature Preservation Centre with In-situ Project in collaboration with the local community. This is an on-going community-based development project aiming at integrated social and natural sustainability. The school is located in Xinyi Valley, a natural preservation and former hunting area in Pingwu County, in north-east Sichuan. The primary construction consisted of meeting hall, kitchen and bathroom was completed in winter 2020. Since March 2019, the design team conducted five visits which included on-site asset-mapping workshops and story oral history gathering, presentation of design options and making 1:1 construction tests. The final frame up process involved over 20 villagers. Working towards low-impact construction has meant that over 50% of building materials are collected within 200 meters radius from the site, including 100% of structure and 30% of log wall (in surface area). A tilted roof allows more daylighting for indoor activities; the log wood wall provides better indoor thermal comfort compared with normal brick wall; Toilet waste will be diverted into septic tank for fertilization of nearby farmland. The new constructed space will be operated as a live in natural education base, it will promote and disseminate conservation and preservation knowledge, promote local culture, knowledge and stories and further generate revenue for community.